Milyen nyilvántartást, bizonylatot kell vezetnem a vállalkozási célra használt járműveimmel kapcsolatban?

Az alábbi leírás egy egyszerűsített leírás arról, hogy milyen nyilvántartást kell vezetni céges, illetve céges célra használt járművek kapcsán. 

Terjedelménél fogva a leírásban nem tudunk minden cégnek, minden felhasználási módnak a részletes elemzésére kitérni, de hiánypótló segítséget kínálunk.

 

Összegyűjtöttük a leggyakoribb esetekre vonatkozó információkat, azaz hogy milyen nyilvántartást célszerű vezetni egyes jármű típusoknál, és tevékenységeknél.

 

A teljes, jogszabályi hivatkozással ellátott szakmai jellegű leírást ezen az oldalon találod. Készítettünk továbbá egy olyan leírást, amely a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásához nyújt segítséget neked és a könyvelődnek. Ezt a leírást itt találjátok meg. Kérlek oszd meg az információt a könyvelőddel!

Vázlatos, táblázatos áttekintő

A táblázatban a piros pipa a kötelező és/vagy leginkább ajánlott, kék pipa az opcionális megoldást jelöli.

 

Jármű kategóriák és használati módok

Személygépjárművek hivatalos, üzleti célú felhasználása

Magánszemély saját tulajdonában lévő személygépkocsi hivatalos, üzleti célú használata

Magánszemély saját gépjárművének üzleti célú használata az alábbi esetekben fordulhat elő:

  1. magánszemély (munkavállaló) saját személygépjárművét használja a kifizető (munkáltatója) érdekében
  2. magánszemély (munkavállaló) saját tehergépjárművét használja a kifizető (munkáltatója) érdekében
  3. önálló tevékenységet folytató (nem egyéni vállalkozó) magánszemélyek a saját bevételszerzése érdekében használja a saját tulajdonában lévő járművet.
  4. mezőgazdasági őstermelő a saját vagy közeli hozzátartozója tulajdonában álló járművet használja
  5. egyéni vállalkozó saját vagy lizingelt járművét használja üzleti célra.

 

Az 1. esetben a költségtérítés alapja kiküldetési rendelvény vagy útnyilvántartás lehet, a további esetekben a magánszemély (egyéni vállalkozó, őstermelő) a jövedelemszerző tevékenységéhez használt saját gépjármű költségelszámolásához szabályos útnyilvántartás vezetésére kötelezett, ha nem az 500 km-es átalányadózást választja.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy ha a magánszemély a saját tulajdonban lévő személygépkocsi hivatali, üzleti célú használatára (1. pont) útnyilvántartás alapján költséget számol el, akkor számolnia kell azzal is, hogy a költségelszámolás miatt cégautóadót kell fizetni, emiatt javasolt hogy a költségtérítés alapja ebben az esetben kiküldetési rendelvény legyen.

 

Hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy a fix beszerelésű GPS egységek alkalmazása ilyen esetekben problémás, senki sem örül annak, ha a saját tulajdonú járművébe egy nyomkövető kerül beszerelésre. Ilyen helyzetekben célravezető a mobilis GPS egységek használata. Erre a célra két megoldást is kínálunk. 

  • az OBDII kimenetre csatlakoztatható, 
  • és a szivargyújtóra csatlakoztatható nyomkövető eszközt. 

 

Ezen eszközök alkalmazása a gyakorlatban úgy történik, hogy a magánszemély – amennyiben hivatalos ügyben jár el – az út megkezdése előtt a mobilis GPS egységet a szivargyújtóra vagy az OBDII kimenetre illeszti, a hivatalos út végén pedig lecsatlakoztatja. A rögzített útvonal alapján az útnyilvántartás csak azokat az utakat tartalmazza, amelyek hivatalos céllal történtek.

A megoldásunkkal egy automatizált rendszert kapsz, amely használatával feleslegessé válik az utak papírra körmölése! Ezzel időt, energiát és pénzt takarít meg!

Kérjük érdeklődj elérhetőségeinken!

Céges személyautó

Amennyiben vállalkozásod tulajdonában egy személyautó áll, az átláthatóság és nyomon követhetőség érdekében célszerű (majdhogynem szükségszerű) útnyilvántartást vezetned.

Cégeknek és céges tulajdonban lévő személyautókra alapvetően nem kötelező az útnyilvántartás vezetése, ugyanakkor a költségek bizonyításához szinte elengedhetetlen az útnyilvántartás vezetése, azt a NAV is gyakran kéri.

Bér- és nyílt végű lízingelt autók ÁFA visszaigénylése esetén útnyilvántartással kell bizonyítani a céges, illetve magánutak arányát. Az ÁFA kizárólag a céges rész után, annak arányában igényelhető vissza. Átalányadóval, útnyilvántartás nélkül maximum 50%, míg útvonal nyilvántartással akár 90-100% (a céges utak arányában) igényelhető vissza.

 

Elektronikus útnyilvántartás szolgáltatásunkkal biztosítani tudjuk a céges személygépkocsik útnyilvántartás vezetési feladatait.

Amennyiben szolgáltatásunk előfizetője vagy, kérésedre egy kapcsolót is elhelyezünk az autóban, amellyel jelezhető, hogy a jármű éppen magán vagy céges használatban van. 

Az automatikusan generálódó útnyilvántartásban kimutatjuk a céges / magánutakat, így az ÁFA a pontos adatok ismeretében igényelhető vissza!

 

Az útnyilvántartással a magán/céges használat megkülönböztetése lehetőséget biztosít arra is, hogy a magánutakkal összefüggő költségeket a munkavállaló pontos kimutatás alapján térítse meg, tehát a magán utak üzemanyagköltségét ő fizesse.

 

Szolgáltatásunk teljesen automatizált, nincs szükség adatok papírra körmölésére, ami akár több órát is igénybe vehet, így időt, energiát és pénzt takaríthatsz meg!  

Ezen túl a rendszerünk által szolgáltatott információk pontosak, nem lehet “elírni” egy-egy adatot (mint például a kézzel írt nyilvántartásánál), így egy esetleges hatósági vizsgálat esetén nincs büntetési kockázat. 

 

Összefoglalva:

Mivel a cégautó mindenképp adó köteles, ezért a tényleges költségek kimutathatósága miatt ajánlott, (de nem egyértelműen kötelező) hogy útnyilvántartást vezess. Amennyiben a járművet magáncélra is használod, az útnyilvántartás vezetése szükségszerű!

 

Kérjük érdeklődj elérhetőségeinken.

3,5 tonna össztömeget meg nem haladó kisteherautó, kishaszongépjármű

3,5 tonna össztömeget meg nem haladó kisteherautó, kishaszongépjármű esetén is alapvetően kötelező a menetlevél használata, de ennél a járműkategóriánál ha a gépjármű nem szállít árut, vagy az árut nem díj ellenében szállítja (pl.: saját árut, saját felhasználású szerelési anyagot, stb.), úgy nincs menetlevél vezetési kötelezettség. 

 

A 2007. évi CXXVII. (Áfa) törvény egyes paragrafusai viszont korlátozzák, illetve a magán/céges felhasználás arányához kötik a gépjárművek üzemeltetési költségeivel, illetve a lizingdíjakkal kapcsolatos általános forgalmi adó levonási jogot, emiatt erősen célszerű (adózási szempontból mondhatni kötelező) olyan nyilvántartást vezetni, amely alkalmas arra hogy igazolásként szolgáljon az adólevonás jogszerűségére.

Ugyancsak a célszerűséget erősíti a járműhasználattal kapcsolatos dokumentum vezetése az objektív felelősség elve miatt, ha például egy gyorshajtás miatt kiszabott közigazgatási bírság felelősét szeretnénk megtalálni. 

Ezen célok érdekében a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépjárművek esetében – ha nem szállítanak árut, vagy az áruszállítást nem díj ellenében végzik – is dönthetünk úgy, hogy előírjuk a menetlevél vagy a tételes útnyilvántartás használatát.  

 

A díj ellenében történő áruszállítás esetében ezen gépjármű kategóriára is kötelező a menetlevél és a fuvarlevél használata.

3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsi 

3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsi közúti forgalomban menetlevéllel vehet részt. Amennyiben a szállítást díj ellenében végzi, a fuvarlevél használata is kötelező. 

 

Ez a két, a fuvarozáshoz köthető dokumentum elsőre hasonlónak tűnhet, de funkciójukban és az árumozgatásban betöltött szerepük szerint fontos különbségek vannak közöttük.

A fuvarlevél a gyakorlatban szerződésként viselkedik a megrendelő és a szállító között, míg a menetlevél a szállítást végző járműhöz köthető adminisztrációban játszik fontos szerepet.

 

Tehergépkocsi e-Menetlevél szolgáltatásunkkal biztosítani tudjuk a 3,5 tonna össztömeget meghaladó, illetve azt meg nem haladó tehergépjárművek menetlevél vezetési feladatait. Kérjük érdeklődj elérhetőségeinken.

Közúti forgalomban árut szállító mezőgazdasági vontató

Közúti forgalomban résztvevő, ott árut szállító mezőgazdasági- vagy egyéb – a KRESZ besorolása alapján – vontató esetén a tehergépkocsival való áruszállításnak megfelelő bizonylatot, menetlevelet (ha a szállítást díj ellenében végzed, fuvarlevelet is) kell használnod.

A nem közúton történő (mezőgazdasági munkaterületen, telephelyen belüli, művelendő területek közötti magánutakon történő) közlekedés során nem kell menetlevelet használni.

 

Tehergépkocsi e-Menetlevél szolgáltatásunkkal biztosítani tudjuk a közúti forgalomban résztvevő és árut szállító mezőgazdasági erőgépek menetlevél vezetési feladatait. Kérjük érdeklődj elérhetőségeinken.

Autóbusszal végzett személyszállítás

A 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján az autóbusszal végzett személyszállítás során két esetben kötelező az autóbusz menetlevél vezetése 

  • saját számlás
  • illetve díj ellenében végzett személyszállítás esetén

 

Fenti két esetben kötelező jelleggel a menetlevél szerves részét képezi a vezetett utaslista. 

 

A menetrend szerinti autóbuszos személyszállítás – a menetlevél vezetési kötelezettség szempontjából – nem tartozik a kormányrendelet hatálya alá, így a menetrend szerint közlekedő autóbuszok esetében a menetlevél vezetése nem kötelező.

 

Szolgáltatásunkkal jelenleg nem lehet kiváltani az autóbuszokra előírt menetlevél vezetését. Kérlek érdeklődj elérhetőségeinken.